Afname verblijf korter dan 3 maanden

De verblijfsduur over de zorgprofielen VV1 t/m VV10 en VV4 t/m VV8 laat zien dat tussen 2015 en 2023, het aandeel mensen dat korter dan drie maanden in het verpleeghuis verblijft, afneemt, met uitzondering van het jaar 2022, waarin met name het aantal cliënten met zorgprofiel VV6, VV7 en VV8 incidenteel stijgt.

Stijging aantal cliënten met palliatief terminale zorg

De verblijfsduur van bewoners die met zorgprofiel VV10 (palliatief terminale zorg) het verpleeghuis binnen zijn gekomen, is ook redelijk stabiel, waarbij een overgrote meerderheid (80%-90%) van de bewoners een verblijfsduur heeft van korter dan 3 maanden. Wat verder opvalt is dat er een stijgende trend is te zien in het aantal cliënten met een VV10 profiel vanaf 2018. Dit komt waarschijnlijk doordat sinds 2018 het CIZ geen indicatiestelling meer hoeft te doen voor het zorgprofiel VV10.

Afname verblijf met zorgprofiel VV1 t/m VV3

Het aantal verpleeghuisbewoners dat in het verpleeghuis is opgenomen met een zorgprofiel VV1 t/m VV3 is dusdanig afgenomen over de jaren, dat het lastig is om uitspraken te doen over trends betreffende deze zorgprofielen. Deze profielen worden daarom niet meegenomen in deze monitor.