Update van de cijfers tot en met 2023

Deze publicatie van oktober 2024 bevat een update van de analyses met daarin gegevens van de jaren 2015 tot en met 2023. Hiermee is het mogelijk om weer iets verder te kijken naar mensen met een lange ligduur ten opzichte van de vorige publicaties

Welke methode gebruiken we?

We gebruiken een methode gebaseerd op vooruitkijken. Dat wil zeggen: we kijken naar de eerste declaratie van verblijf in een verpleeghuis, tot aan de laatste declaratie in een verpleeghuis. In 92-96% van de verpleeghuisbewoners komt de overlijdensdatum overeen met de laatste datum waarover het laatst een dag verblijf is gedeclareerd. We gaan hierbij uit van het zorgprofiel en het jaar van de start van het verblijf. Het is mogelijk dat een bewoner een ander zorgprofiel had aan het einde van diens verblijf.

Deze methode van vooruitkijken is erg geschikt om na te gaan in hoeverre beleidswijzigingen in een bepaald jaar mogelijk invloed hebben gehad op de verblijfsduur in verpleeghuizen.

Waarom gebruiken we niet één cijfer om de gemiddelde verblijfsduur weer te geven?

De verblijfsduur is scheef verdeeld. Er zijn met name pieken te zien in het aantal verpleeghuisbewoners met een korte verblijfsduur (<3 maanden) en met een lange verblijfsduur (>48 maanden). Daarom geven wij de verblijfsduur weer in periodes van 3 maanden (0-12 maanden) en 12 maanden (12 – meer dan 48 maanden). Een cijfer zoals een gemiddelde geeft deze nuances niet weer en kan zo een incorrect beeld geven van de verblijfsduur.

De landelijke verblijfsduur vergelijken met de verblijfsduur in een specifieke regio, organisatie of verpleeghuis

Als u de landelijke verblijfsduur wilt vergelijken met de verblijfsduur in uw regio, binnen uw organisatie of binnen een locatie, dan kunt u dit doen per zorgprofiel. Echter, als u een overkoepelend beeld wilt krijgen van de verblijfsduur dan kunt u gebruik maken van de gegroepeerde cijfers over VV1 t/m VV10 of over VV4 t/m VV8. Afhankelijk van de zorgprofielen die voorkomen in de populatie die u wilt vergelijken, kunt u een keuze maken.

De groep verpleeghuisbewoners met een zorgprofiel VV4 t/m VV8 lichten wij er nu uit, omdat deze de grootste populatie vormen binnen de huidige samenstelling van bewoners in verpleeghuizen.

Toelichting en verantwoording

Zorginstituut Nederland is onder andere verantwoordelijk voor het beheer van het Zorgverzekeringsfonds en het Fonds langdurige zorg, waaruit de betalingen aan zorgverzekeraars, zorgkantoren en zorginstellingen worden gedaan. Het Zorginstituut ontvangt declaratiegegevens van verzekerde zorg via zorgverzekeraars en zorgkantoren. Deze  gegevens analyseren we met gebruikmaking van de brede zorginhoudelijke kennis van het gezondheidszorgstelstel binnen het Zorginstituut. Zo leveren we een bijdrage aan het beter zichtbaar maken van kostenontwikkelingen in de zorg. Daarnaast bieden deze analyses aanknopingspunten voor het ontwikkelen en evalueren van beleid. In deze publicatie baseert het Zorginstituut zich op cijfers van zorgkantoren (langdurige zorg). 

Dit is een publicatie van:
Zorginstituut Nederland
Postbus 320
1110 AH Diemen
www.zorginstituutnederland.nl

Blijf op de hoogte van alle updates en meldt u aan voor de nieuwsbrief van Zorgcijfersdatabank.