Deze nieuwsbrief komt elk kwartaal uit als Zorgcijfersdatabank is geüpdatet met de nieuwste cijfers. Met daarnaast aandacht voor de laatste onderzoeken over ontwikkelingen in de zorgkosten Zvw en Wlz.

Nieuwsbrief Zorgcijfersdatabank Q1 '24

Volgens de nieuwste cijfers van Zorginstituut Nederland stijgen de kosten in 2024 van de basisverzekering met 7,4% en die van de langdurige zorg met 9,0%. Dat is meer dan gebruikelijk en komt door de hoge inflatie. Deze meest recente cijfers zijn vanaf nu in de tabellen van de site te vinden. In de kortdurende herstelzorg stijgen de kosten harder dan de aantallen gebruikers, dit en meer staat in een factsheet over de in- en uitstroom in eerstelijnsverblijf en geriatrische revalidatiezorg. De aantallen gebruikers van paramedische herstelzorg na COVID-19 nemen verder af. Vanwege het recente standpunt is een factsheet gepubliceerd met alle informatie over gebruik van deze zorg over de jaren 2020-2023 en de ontwikkeling van het aantal ziekenhuisopnames en geregistreerde besmettingen. Op Regiobeeld.nl staat versie 1.0 van de Monitor Doelgroepen IZA, hierin is de kwaliteit en toegankelijkheid van zorg te volgen voor vijf doelgroepen. En tenslotte blijkt uit de jaarlijkse rapportage over de verblijfsduur in een verblijfsduur in de Wlz, dat de groep cliënten die heel kort (minder dan drie maanden) in een instelling verblijft, kleiner is geworden over de afgelopen jaren.

Wilt u automatisch op de hoogte blijven? Meld u zich dan aan voor deze nieuwsbrief. Vier keer per jaar krijgt u dan een mail zodra Zorgcijfersdatabank geüpdatet wordt.

Kosten basisverzekering stijgen in 2024 met 7,4%, langdurige zorg met 9,0%

Volgens de nieuwste cijfers van Zorginstituut Nederland stijgen de kosten van de basisverzekering met 7,4% en die van de langdurige zorg met 9,0%. Dat is meer dan gebruikelijk en komt door de hoge inflatie. Zo stijgen in 2023 en 2024 bijvoorbeeld de salarissen van verplegend en verzorgend personeel met 13 tot 15%. Loon- en prijsstijgingen werken door in de tarieven en daardoor in de totale kosten.
In 2024 geven we in Nederland in totaal € 58,7 miljard uit aan zorg die wordt vergoed uit het basispakket van de zorgverzekeringswet (Zvw).

Het totaaloverzicht voor de Zvw met daarin verwerkt deze laatste update, vindt u in de hoofdtabel Zvw van Zorgcijfersdatabank.

In de Wlz is de verwachting dat de kosten stijgen in 2024 met 9,0% naar een totaal van € 36,4 miljard. Deze cijfers zijn vanaf nu terug te vinden in de hoofdtabel Wlz op Zorgcijfersdatabank. 

Een nadere toelichting op de kostenontwikkelingen vindt u terug in het nieuwsbericht hierover: Kosten basisverzekering stijgen in 2024 met 7,4%, langdurige zorg met 9,0% | Zorgcijfersdatabank.nl

Kosten van de ouderenzorg stijgen, maar aantal gebruikers blijft constant

De kosten van eerstelijnsverblijf en geriatrische revalidatiezorg (GRZ) zijn de laatste vijf jaar gestegen, terwijl het aantal gebruikers relatief gelijk is gebleven. Over de jaren 2019 t/m 2022 is 2-3% van de GRZ-patiënten een Wlz-cliënt. Een GRZ zorgtraject start vaak met een ziekenhuisopname of vanuit een huisartsenconsult of de wijkverpleging. Verder blijkt uit het percentage SEH-bezoeken (32%) voorafgaand aan kortdurend eerstelijnsverblijf (ELV),  dat ELV een plaats heeft in de keten van de acute zorg voor ouderen. In de geneeskundige zorg voor speciale patiëntengroepen is sinds de overdracht vanuit Wlz naar Zvw in 2020 wel een stijging in gebruikers én kosten te zien. Het hele onderzoek staat op Zorgcijfersdatabank.

Beroep op paramedische herstelzorg na COVID19 neemt af in 2023 en 2024

De in 2020 ingestelde aanspraak op eerstelijns paramedische herstelzorg, ter ondersteuning van het revalidatieproces voor patiënten die ernstig getroffen zijn door COVID-19, komt per 1 juli 2024 te vervallen (met een overgangsperiode van 6 maanden). De meeste mensen die paramedische herstelzorg hebben ontvangen zijn gestart in de periode januari - juni 2021 en januari - mei 2022. Vanaf de intrede van de Omicron-variant eind 2021 is het aantal nieuwe episodes van paramedische herstelzorg niet toegenomen, terwijl het aantal besmettingen is vervijfvoudigd. Ook de gemiddelde behandelduur en kosten van paramedisch herstelzorg zijn afgenomen. Voor meer informatie zie de Factsheet op Zorgcijfersdatabank, die inzicht geeft in de mate van gebruik van paramedische herstelzorg na COVID-19 over de jaren 2020-2023.

Verhoudingsgewijs minder mensen die kort in een verpleeghuis wonen

Zorginstituut Nederland rapporteert elk jaar over de verblijfsduur in de Wet langdurige zorg (Wlz) voor mensen met een indicatie Verpleging en Verzorging. In de laatste rapportage is data t/m 2022 geïncludeerd. Kijkend naar einde verblijf, dan is verhoudingsgewijs de groep cliënten die heel kort (<3 maanden) in een instelling verblijft kleiner geworden over de afgelopen jaren. De factsheet en het volledige rapport is hier terug te vinden.    

Versie 1.0 van Monitor Doelgroepen IZA online

Op Regiobeeld.nl is in juni versie 1.0 van de Monitor Doelgroepen IZA gepubliceerd. Voor vijf doelgroepen zijn hier indicatoren die vinden die meer inzicht geven in de kwaliteit en toegankelijkheid van zorg per zorgkantoorregio. Het Zorginistituut heeft de data verzamelt en aangeleverd in samenwerking met vele partijen in de zorg. De komende tijd worden nog meer indicatoren toegevoegd en zal er monitor geüpdatet worden met gegevens van 2023.

 

You are receiving this because you are subscribed to this newsletter from Zorginstituut Nederland. Unsubscribe.