Doel van de verdiepende analyses

In de verdiepende analyses 2019-2023 is de indeling in de Gegevensuitvraag 2024 het uitgangspunt. Dit betekent dat de zorglasten in de rubrieken van jaar op jaar vergelijkbaar zijn. Het gebruik van declaratiedata van Vektis geeft daarnaast een gedetailleerder beeld van de zorglasten. Ook kunnen de zorglasten op gebruikersniveau worden opgeteld, wat meer inzicht geeft in de groei van het zorggebruik. En bieden de kosten per volume onder andere meer inzicht in de prijsontwikkeling.  Voor meer informatie zie Methodiek Verdiepende Analyses zorglasten Zvw 2024.

Enkele voorbeelden van wijzigingen in prestaties

  • Sinds enkele jaren kunnen patiënten met hartklachten of hoge bloeddruk op afstand metingen uitvoeren en doorsturen naar hun zorgverlener. In 2023 zijn de gedeclareerde lasten voor telemonitoring hiervoor ruim € 14 miljoen.
  • De Gecombineerde Leefstijlinterventie (GLI) in de paramedische zorg stijgt sterk met ongeveer 23 duizend gebruikers tot ruim 88 duizend patiënten in 2023. De totale gedeclareerde lasten voor de GLI verdubbelen in 2023 bijna ten opzichte van 2022 tot € 42,8 miljoen.
  • Naast de prestatie 'Toeslag eerstelijnsverblijf voor zorg aan individuele Covid-19 patiënt, verzorgd op een afzonderlijke kamer' heeft de NZa in 2023 de prestatie 'Eerstelijnsverblijf in combinatie met geclusterde zorg aan Covid-19 patiënt, verzorgd in een aparte Covid-19 Unit' toegevoegd. In 2023 waren er slechts 276 ELV gebruikers met Covid-19 waarbij de toeslag eerstelijnsverblijf en verzorging op een afzonderlijke kamer werd gedeclareerd, en geen toeslag eerstelijnsverblijf voor Covid-19 patiënten in een aparte Covid-19 unit. Per 1 juli 2023 is de meldingsplicht voor Covid-19 patiënten vervallen en hoeven zij niet meer op een aparte kamer of unit te worden behandeld.